BAS IEC 60335-2-14:2017
Kućanski i slični električni uređaji – Sigurnost- Dio 2-14: Posebni zahtjevi za kuhinjske mašine
Опште информације
Статус: Важећи
Број страна: 39
Језик: Енглески
Издање: 1.
Метода усвајања: Proglašavanje
Датум објаве: 25.12.2017
Технички комитет:
...
Апстракт
IEC 60335-2-14: 2016 bavi se bezbjednošću kuhinjskih električnih mašina iz domaćinstva i slične namjene, nazivnog napona ne većeg od 250 V. Za listu/spisak uređaja na koje se odnosi područje primjene ovog standarda pogledati područje primjene standarda 60335-2-14. U okviru ovog standarda nalaze se uređaji namijenjeni za normalno korištenje u domaćinstvima i sličnoj upotrebi, a koje takođe mogu koristiti i nestručne osobe u prodavnicama, lakoj industriji i na farmama. Međutim, ako je uređaj namijenjen profesionalnom korišćenju u pripremi hrane za komercijalnu potrošnju, uređaj se ne smatra samo za domaćinstvo i sličnu upotrebu. Praktično, ovaj standard se bavi zajedničkim opasnostima koje predstavljaju uređaji sa kojima se susreću sva lica u kući i okolini. Međutim, u opštem slučaju, ovim standardom nisu uzete u obzir osobe (uključujući i djecu) čije fizičke, senzorne ili mentalne sposobnosti; ili nedostatak iskustva i znanja ih sprečava da bezbjedno koriste uređaj bez nadzora ili instrukcije; ni djecu koja se igraju sa uređajem.
Ovaj standard se ne odnosi na:
Mašine za rezanje koje imaju kružni nož, čija je oštrica smještena pod uglom većim od 45° ka vertikali;
dispozere hrane (sisteme za odlaganje ostataka hrane);
uređaje za pravljenje sladoleda sa ugrađenim motornim kompresorskim kuhinjskim mašinama namenjenim u komercijalnim svrhama;
kuhinjske mašine namjene u industrijske svrhe;
kuhinjske mašine namijenjene za korištenje na mjestima gdje preovlađuju posebni uslovi, kao što su prisustvo korozivne ili eksplozivne atmosfere (prašina, para ili gas).
Ovo šesto izdanje otkazuje i zamjenjuje peto izdanje IEC 60335-2-14 standarda objavljeno 2006. godine, uključujući i Amandman 1 (2008) i Amandman 2 (2012). Ovo izdanje predstavlja tehničku reviziju i glavne promjene u odnosu na peto izdanje su sljedeće (manje izmjene nisu navedene):
uvedeni su zahtjevi za proizvođače pasti (rezanaca) sa funkcijom mješanja (3.1.9.116, 11.7.118, 19.103);
izmijenjeni su zahtjevi za uređaje koji imaju navojni vijak ili šraf (20.106);
definicija normalnog rada je promijenjena;
promijenjen je način izvršenja ispitivanja na zagrijavanje (11.7);
zahtjev u 20.114 je modifikovan za usklađivanje sa specifikacijom testa;
neke napomene u podklauzulama 5.2, 11.7.107, 11.7.110, 11.7.116, 20.103, 20.107, 20.108, 20.117, 20.119, 25.14, i Aneks AA pretvoreni su u normativni tekst.
Ovaj dio 2 standarda se koristi u saradnji sa najnovijim izdanjem IEC 60335-1 i njegovim amandmanima. Ustanovljen je na osnovu petog izdanja (2010) tog standarda. Nacionalni komiteti treba da obrate pažnju na činjenicu da proizvođačima ove opreme i ispitnim laboratorijama može trebati određeni prelazni period od objave novog, dopunjenog ili izmjenjenog IEC izdanja da bi počeli proizvoditi u skladu sa novim zahtjevima, ili da bi se opremili za obavljanje novih ili izmijenjenih ispitivanja. Preporuka Komiteta je da ovaj prelazni period ne bude kraći od 12 mjeseci ni duži od 36 mjeseci od objave ovog izdanja standarda.
Ključne riječi: Uređaji, kuhinjske mašine
Животни циклус
...
Изворни документ и степен усаглашености
- IEC 60335-2-14:2016, идентичан