СЕМИНАР ISO 22000 – СИСТЕМИ УПРАВЉАЊА СИГУРНОШЋУ ХРАНЕ

Институт за стандардизацију Босне и Херцеговине у сарадњи са Међународном организацијом за стандардизацију (ISO), а у оквиру ISO техничке помоћи земљама у развоју, те уз подршку Шведске међународне агенције за развојну сарадњу – SIDA и Вањскотрговинске /Спољнотрговинске коморе БиХ, од 30. маја до 1. јуна 2011. године организовао је семинар под називом “ISO 22000 – Системи управљања сигурношћу хране”  

Главни предавач на семинару била је госпођа Ghita Benkirane из Француске, а семинар је похађало око 50 полазника - представника министарстава, привредних организација из прехрамбеног сектора, те запосленика у подручју стандардизације и консултаната са простора цијеле Босне и Херцеговине.

Посљедњих година широм свијета дошло је до повећања потражње потрошача за сигурнијом храном. То је довело до пораста броја националних стандарда за сигурност хране што је створило конфузију међу прехрамбеним произвођачима и добављачима.

У настојању да усклади постојеће националне стандарде за сигурност хране, ISO је у септембру 2005. године развио и објавио ISO 22000 – међународни стандард за Системе управљања сигурношћу хране - Захтјеви за сваку организацију у прехрамбеном ланцу.

Овај стандард дефинише захтјеве за систем управљања сигурношћу хране који покрива све организације у прехрамбеном ланцу од пољопривредника до угоститеља, укључујући и паковање.

Стандард комбинује општеприхваћене кључне аспекте сигурности хране у свим фазама прехрамбеног ланца, укључујући комуникацију, систем управљања, контролу опасности и стално унапређење система управљања.

Институт за стандардизацију Босне и Херцеговине организовао је семинар у циљу подизања свијести стручњака из прехрамбеног сектора у БиХ о предностима имплементације система управљања сигурношћу хране у складу са ISO 22000. Презентације су биле фокусиране на захтјеве стандарда и на предности његове имплементације, а учесници су имали прилику да кроз дискусију и групне вјежбе активно учествују у самом семинару.

Својим континуираним радом и активностима, Институт за стандардизацију Босне и Херцеговине промовише значај стандардизације и на тај начин настоји да омогући босанскохерцеговачкој привреди да се квалитетно припреми за тржишну утакмицу на тржиштима Европске уније, а све у циљу напретка Босне и Херцеговине у процесу европских интеграција.

Учесници радионице сматрају да је радионица добро организована, веома корисна и занимљива с обзиром на актуелност теме којом се бави о чему говоре и изјаве неких од учесника:

seminar 22000

Дубравка Ћорић, Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ:

„Раније сам имала сусрета са ISO стандардима (ISO 9001 i HACCP) и чула сам за ISO 22000 и да се односи на системе за управљање сигурношћу храном, но ово је мој први детаљнији сусрет са овим стандардом, о томе на шта се све односи, шта и како се ради. Посебно бих истакла да је предавач, госпођа Бенкиране, била изузетно добра и да је давала доста примјера из праксе што сматрам изузетно корисним. Поред тога, сматрам да је од велике користи био и групни рад самих учесника, као и пажња коју је томе обратила госпођа Бенкиране указујући нам на ствари које смо добро урадили, као и на пропусте које смо направили. Надам се да ће Институт за стандардизацију БиХ и даље организовати сличне семинаре и са задовољством ћемо се одазвати позивима за учешће.“

Едита Ћорић, Laks exp-imp d.o.o. Мостар:

„Семинар је био одличан начин ширења постојећег знања о овој теми. Прилично сам задовољна свиме што је понуђено на семинару. Најкориснијим сматрам интеракцију међу учесницима, као и групни рад. Семинар је испунио и више од онога што сам очекивала.“

Бориша Вујадиновић, BIMAL d.d. Брчко:

„BIMAL има имплементиран ISO 9001 i HACCP систем. У настојању испуњења захтјева везаних за сигурност хране и унапређења наше фирме у скорије вријеме имамо намјеру имплементирати систем у складу са захтјевима међународних стандарда ISO 22000 и IFS  које захтјева одређени број купаца из Западне Европе. Задовољство нам је било учествовати на семинару, који је био јако добро организован од стране домаћина. Такође предавање госпође Ghиte Benkиrane са међународним искуством пружило нам је основна знања о захтјевима станадарда ISO 22000 и начину цертифицирања.“

Нијаз Алиспахић, Агенција QS Сарајево:

„Мислим да је семинар  одлично конципиран и прилагођен како онима који  тек улазе у ову област, тако и стручњацима који су већ стекли значајна искуства у подручју сигурности хране. Предавач је користећи огромно знање и искуство прилагодио семинар слушаоцима, тако да су се теоретска знања могла тестирати у врло практичним радионицама које су термински и тематски врло вјешто укомпоноване у сатницу.

Похвалио бих организаторе који су о свему водлили рачуна и осигурали врхунску техничку подршку.”

Амела Семић, SPRIND d.d. Сарајево:

„Моја запажања везано за национални семинар ISO/BAS 22000 су:

-          професионалност и сусретљивост домаћина,

-          технички организован и савремен приступ (имала сам слична искуства на међународним конгресима, а на сличним едукацијама у БиХ нисам),

-          врло хетерогена структура полазника што је позитивно,

-          предавач врло стручан, јасан, добар методолошки приступ и искуство рада са различитом врстом људи уз особину прилагођавања али и лидерства,

-          тимски рад, практична имплементација кроз вјежбу и примјер предавача са већ имплементираним системом, врло добро осмишљено,

-          осим квалитетног предавања у којем нисте могли да не учествујете, врло квалитетан радни материјал, опсежан и који вам може послужити за властиту едукацију и надоградњу.

Оно што још могу додати, што више тренинга ове врсте, због потребе садашњег тренда живљења и врло битне тематике - опће сигурности хране, што више предавача са глобалним искуством, полазника што хетерогеније структуре због различитих приступа и искустава. Sprиnd има имплементиран ISO 9001 са развојем и HACCP, тако да сам лично могла и пратити и још понешто научити као надоградњу а кроз Сприндову производњу допринијети повећању сигурности производа према потрошачима .Користило ми је и као менаџеру квалитета и као академском професору и човјеку струке који се бави превентивама контаминација хране и производњом здравствено безбједних производа.

Особно ми је било задовољство, захвалност организаторима и радо ћу, и бих се одазвала оваквој врсти едукација.“

Хајрудин Скендер, ZIM – ZIM – Zenička industrija mlijeka d.d. Зеница:

„Национални семинар ISO/BAS 22000 – Системи управљања сигурношћу хране, који се одржао у период од 30.05. до 01.06.2011. године је у потпуности задовољио наша очекивања. Исти је дао јасну слику стандарда ISO 22000 у односу на раније стандарде које смо посједовали (ISO 9001:2000 и HACCP). Због значаја стандарда ISO 22000 у прехрамбеној индустрији опредјељење менаџмента и руководиоца контроле квалитете у Зеничкој индустрији млијека је да ће у наредном периоду подузети све да послије одлука управног тијела кренемо у имплементацију система у складу са захтјевима стандарда ISO 22000.

Захваљујемо се организаторима што су нам омогућили да присуствујемо квалитетно организираном семинару као и презентацији самог семинара у којем смо кроз интерактиван вид сарадње приближили стандард нашим размишљањима.

Надамо се да ћете наставити са оваквим презентацијама и семинарима који ће нама привредницима омогућити лакше прихватање EU легислативе.”

Институт за стандардизацију Босне и Херцеговине има успјешну сарадњу са Међународном организацијом за стандардизацију – ISO, као и са осталим европским и међународним организацијама за стандардизацију и у будућности има у плану организовање сличних радионица о темама које су интересантне за босанскохерцеговачку привреду. Радионице ће бити организоване како на регионалном тако и на локалном нивоу. Циљ организовања оваквих радионица је да се омогући представницима власти и привреде у Босни и Херцеговини да се ближе упознају са стандардима и могућностима и предностима стандардизације.

 

Више о самом Институту, његовим надлежностима, раду и активностима које су у току или се планирају можете сазнати на wеб страници www.bas.gov.ba