SEMINAR ISO 22000 – SUSTAVI UPRAVLJANJA SIGURNOŠĆU HRANE

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine, u suradnji s Međunarodnom organizacijom za standardizaciju (ISO), a u okviru ISO-ove tehničke pomoći zemljama u razvitku te uz potporu Švedske međunarodne agencije za razvojnu suradnju (SIDA) i Vanjskotrgovinske komore BiH, od 30. svibnja do 1. lipnja 2011. godine organizirao je seminar pod nazivom „ISO 22000 – Sustavi upravljanja sigurnošću hrane”.

 

Glavni predavač na seminaru bila je gospođa Ghita Benkirane iz Francuske, a seminar je pohađalo oko 50 polaznika ─ predstavnika ministarstava, gospodarskih organizacija iz prehrambenog sektora, te zaposlenika u području standardizacije i konzultanata s prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Posljednjih godina diljem svijeta došlo je do povećanja potražnje potrošača za sigurnijom hranom. To je dovelo do porasta broja nacionalnih standarda za sigurnost hrane, što je stvorilo konfuziju među prehrambenim proizvođačima i dobavljačima.

U nastojanju da uskladi postojeće nacionalne standarde za sigurnost hrane, ISO je u rujnu 2005. godine razvio i objavio standard ISO 22000, Sustavi upravljanja sigurnošću hrane – Zahtjevi za svaku organizaciju u prehrambenom lancu.

Ovaj standard definira zahtjeve za sustav upravljanja sigurnošću hrane koji pokriva sve organizacije u prehrambenom lancu od poljoprivrednika do ugostitelja, uključujući i pakiranje.

Standard kombinira općeprihvaćene ključne aspekte sigurnosti hrane u svim fazama prehrambenog lanca, uključujući komunikaciju, sustav upravljanja, kontrolu opasnosti i stalno unapređenje sustava upravljanja.

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine organizirao je seminar radi podizanja svijesti stručnjaka iz prehrambenog sektora u BiH o prednostima implementacije sustava upravljanja sigurnošću hrane sukladno ISO 22000. Prezentacije su bile usredotočene na zahtjeve standarda i na prednosti njegove implementacije, a sudionici su imali prigodu da kroz diskusiju i skupne vježbe aktivno sudjeluju u samom seminaru.

Svojim kontinuiranim radom i aktivnostima, Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine promovira značaj standardizacije i na taj način nastoji omogućiti bosanskohercegovačkom gospodarstvu da se kvalitetno pripremi za tržišnu utakmicu na tržištima Europske unije, a sve radi napretka Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija.

Sudionici radionice smatraju da je radionica dobro organizirana, veoma korisna i zanimljiva s obzirom na aktuelnost teme kojom se bavi, o čemu govore i izjave nekih od sudionika:

seminar 22000

Dubravka Ćorić, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH:
„Ranije sam se suretala s ISO standardima (ISO 9001 i HACCP) i čula sam za ISO 22000 i da se odnosi na sustave za upravljanje sigurnošću hranom, no ovo je moj prvi detaljniji susret s ovim standardom, o tome na što se sve odnosi, što i kako se radi. Posebice bih istakla da je predavač, gospođa Benkirane bila izuzetno dobra i da je davala dosta primjera iz prakse, što smatram iznimno korisnim. Pored toga, smatram da je od velike koristi bio i skupni rad samih sudionika, kao i pažnja koju je tome obratila gospođa Benkirane ukazujući nam na stvari koje smo dobro uradili, kao i na propuste koje smo napravili. Nadam se da će Institut za standardizaciju BiH i dalje organizirati slične seminare i sa zadovoljstvom ćemo se odazvati pozivima za učešće.“

Edita Ćorić, Laks exp-imp d.o.o. Mostar:
Seminar je bio odličan način širenja postojećeg znanja o ovoj temi. Prilično sam zadovoljna svime što je ponuđeno na seminaru. Najkorisnijim smatram interakciju među sudionicima, kao i skupni rad. Seminar je ispunio i više od onoga što sam očekivala.“

Boriša Vujadinović, BIMAL d.d. Brčko:
„BIMAL ima implementiran ISO 9001 i HACCP sustav. U nastojanju ispunjenja zahtjeva vezanih za sigurnost hrane i unapređenja naše tvrtke u skorije vrijeme imamo namjeru implementirati sustav sukladno zahtjevima međunarodnih standarda ISO 22000 i IFS koje zahtijeva određeni broj kupaca iz Zapadne Europe. Zadovoljstvo nam je bilo sudjelovati na seminaru, koji je domaćin jako dobro organizirao. Također predavanje gospođe Ghite Benkirane s međunarodnim iskustvom pružilo nam je temeljna znanja o zahtjevima stanadarda ISO 22000 i načinu certificiranja.“

Nijaz Alispahić, Agencija QS Sarajevo:
„Mislim da je seminar odlično koncipiran i prilagođen kako onima koji tek ulaze u ovo područje, tako i stručnjacima koji su već stekli značajna iskustva u području sigurnosti hrane. Predavač je koristeći ogromno znanje i iskustvo prilagodio seminar slušateljima, tako da su se teoretska znanja mogla testirati u vrlo praktičnim radionicama koje su terminski i tematski vrlo vješto ukomponirane u satnicu.
Pohvalio bih organizatore koji su o svemu vodili računa i osigurali vrhunsku tehničku potporu.”

Amela Semić, SPRIND d.d. Sarajevo:
„Moja zapažanja vezano za nacionalni seminar ISO/BAS 22000 su:

  1. profesionalnost i susretljivost domaćina,
  2. tehnički organiziran i suvremen pristup (imala sam slična iskustva na međunarodnim kongresima, a na sličnim edukacijama u BiH nisam),
  3. vrlo heterogena struktura polaznika što je pozitivno,
  4. predavač vrlo stručan, jasan, dobar metodološki pristup i iskustvo rada s različitom vrstom ljudi uz osobinu prilagođavanja ali i liderstva,
  5. timski rad, praktična implementacija kroz vježbu i primjer predavača s već implementiranim sustavom, vrlo dobro osmišljeno,
  6. osim kvalitetnog predavanja u kojem niste mogli da ne sudjelujete, vrlo kvalitetan radni materijal, opsežan i koji vam može poslužiti za vlastitu edukaciju i nadogradnju.

Ono što još mogu dodati, što više treninga ove vrste zbog potrebe sadašnjeg trenda življenja i vrlo bitne tematike - opće sigurnosti hrane, što više predavača s globalnim iskustvom, polaznika što heterogenije strukture zbog različitih pristupa i iskustava. Sprind ima implementiran ISO 9001 sa razvojem i HACCP, tako da sam osobno mogla i pratiti i još ponešto naučiti kao nadogradnju a kroz Sprindovu proizvodnju doprinijeti povećanju sigurnosti proizvoda prema potrošačima. Koristilo mi je i kao menadžeru kvalitete i kao akademskom profesoru i čovjeku struke koji se bavi preventivama kontaminacija hrane i proizvodnjom zdravstveno sigurnih proizvoda. Osobno mi je bilo zadovoljstvo, zahvalnost organizatorima i rado ću se odazvati ovakvoj vrsti edukacija.“

Hajrudin Skender, ZIM – Zenička industrija mlijeka d.d. Zenica:
„Nacionalni seminar ISO/BAS 22000 – Sustavi upravljanja sigurnošću hrane, koji je održan od 30. 5. do 1. 6. 2011. godine, u potpunosti je zadovoljio naša očekivanja. Isti je dao jasnu sliku standarda ISO 22000 u odnosu na ranije standarde koje smo posjedovali (ISO 9001:2000 i HACCP). Zbog značaja standarda ISO 22000 u prehrambenoj industriji, opredjeljenje menadžmenta i rukovoditelja kontrole kvalitete u Zeničkoj industriji mlijeka je da će u narednom razdoblju poduzeti sve da poslije odluka upravnog tijela krenemo u implementaciju sustava sukladno zahtjevima standarda ISO 22000.
ZZahvaljujemo se organizatorima što su nam omogućili da prisustvujemo kvalitetno organiziranom seminaru kao i prezentaciji samog seminara u kojem smo kroz interaktivan vid suradnje približili standard našim razmišljanjima. Nadamo se da ćete nastaviti s ovakvim prezentacijama i seminarima koji će nama gospodarstvenicima omogućiti lakše prihvatanje EU legislative.”

 

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine uspješno surađuje s Međunarodnom organizacijom za standardizaciju (ISO), kao i s ostalim europskim i međunarodnim organizacijama za standardizaciju i u budućnosti ima u planu organiziranje sličnih radionica u vezi s temama koje su interesantne za bosanskohercegovačko gospodarstvo. Radionice će biti organizirane kako na regionalnoj tako i na lokalnoj razini. Cilj organiziranja ovakvih radionica jeste da se omogući predstavnicima vlasti i gospodarstva u Bosni i Hercegovini da se bliže upoznaju sa standardima i mogućnostima i prednostima standardizacije.

Više o samom Institutu, njegovim nadležnostima, radu i aktivnostima koje su u tijeku ili se planiraju možete saznati na internetskoj stranici: www.bas.gov.ba