Шта чини храну природном?

Када се прехрамбени производи сматрају „природним”? До сада није постојала међународно договорена дефиниција „природних” прехрамбених састојака. Нова ISO-ова техничка спецификација ће помоћи да у агропрехрамбеној индустрији сви говоре истим језиком.

 

Упркос огромном интересовању потрошача за све што је „природно”, оно што је заправо „природни” састојак хране је нешто о чему се може дуго расправљати. Осим неколико покушаја Комисије Codex Alimentarius крајем деведесетих година, није постојао међународно усаглашен захтјев за природне прехрамбене састојке и производне процесе – то јест, до објављивања техничке спецификације ISO/TS 19657: 2017, Definitions and technical criteria for food ingredients to be considered as natural.

 

Сврха тог документа је да утврди неопходне критеријуме који прехрамбени састојци морају да испуне да би се сматрали „природним”, на које се агропрехрамбена индустрија и јавни органи уопште могу позвати у тренутку када се ти производи продају слободно широм свијета.

 

У неким регионима одсуство таквих критеријума чак је довело до појаве тужби. Нова техничка спецификација ISO/TS 19657 стога предлаже критеријуме за комуникацију између предузећа о прехрамбеним састојцима који се сматрају „природним”, чиме се помаже у стварању једнаких услова и осигуравању фер пословних пракси у агропрехрамбеној индустрији. Документ се не односи на потрошачку сферу, као што је означавање амбалаже.

 

Dominique Taeymans, сазивач радне групе која је израдила ову техничку спецификацију, објашњава: „Ова техничка спецификација садржи основне смјернице које ће стручњацима у агропрехрамбеној индустрији омогућити да говоре истим језиком. Ово није нимало једноставно питање, па је развој заједничке базе значајан корак напријед”.

 

ISO/TS 19657 се бави потребама свих компанија из агропрехрамбеног сектора и произвођача прехрамбених састојака, без обзира на њихову величину и сложеност. Овај документ ће помоћи да се осигурају поштене праксе у свим пословним односима.

 

ISO/TS 19657:2017 је развио ISO/TC 34, Прехрамбени производи, у оквиру своје радне групе 18, Природни прехрамбени састојци. Спецификацију можете  купити  у Институту за стандардизацију БиХ (BAS) или преко ISO Storea.
Институт за стандардизацију БиХ ће путем Техничког комитета BAS/TC 43, Комитет за храну, усвојити  спецификацију ISO/TS 19657:2017.

 

 

Аутор изворне вијести: Sandrine Tranchard

Преузето са: www.iso.org