Позив на IEC вебинар - Мајкл Фарадеј и оснивање електротехнике

Тим IEC академије са задовољством вас позива на први у серији вебинара „Упознајте аутора” за 2024. годину, гдје обиљежавамо 200. годишњицу од када је Мајкл Фарадеј, велико име у историји електрицитета, постао члан Краљевског друштва:

На овом вебинару добродошлицу ћемо пожељети Френку Џејмсу, аутору књиге „Мајкл Фарадеј: Веома кратак увод”, с којим ћемо разговарати о Фарадејевом животу, раду и насљеђу.

Ова илустрована прича ће пратити Фарадејев живот од његовог рођења 1791. године као сина сандеманског ковача, преко периода кад је радио као помоћник књиговесца, па до именовања за асистента у лабораторији Краљевског института (у централном Лондону) и каснијег унапређења на мјесто професора хемије.

Сматра се да је Фарадеј у овом периоду открио принцип електричног мотора, трансформатора и генератора. Касније је формулисао теорију електромагнетизма која је, у рукама Максвела, Ајнштајна и других, постала и остала један од темеља модерне физике. До краја деветнаестог вијека ова открића чинила су основу електротехнике.

Међутим, Фарадеј је током живота такође радио на примјени својих резултата на практичне проблеме, посебно у подручју електрификације светионика и на теорији телеграфског сигнализирања на дугим раздаљинама. Био је можда најпознатији научник средином треће четвртине деветнаестог вијека, али након његове смрти 1867. године, сахрањен је „без икаквог обреда” у сандеманском дијелу гробља у Хајгејту на сјеверу Лондона.

Овај вебинар ће бити интересантан свима који желе да сазнају више о историји електротехнологије, укључујући студенте који тренутно започињу свој инжењерски пут.

Датум одржавања: 20. 2. 2024. у 14.00

Регистрација