Poziv na IEC webinar - Michael Faraday i osnivanje elektrotehnike

Tim IEC akademije sa zadovoljstvom vas poziva na prvi u seriji webinara „Upoznajte autora” za 2024. godinu, gdje obilježavamo 200. godišnjicu od kada je Michael Faraday, veliko ime u povijesti elektriciteta, postao član Kraljevskog društva:

Na ovom webinaru dobrodošlicu ćemo poželjeti Franku Jamesu, autoru knjige „Michael Faraday: Veoma kratak uvod”, s kojim ćemo razgovarati o Faradayevom životu, radu i nasljeđu.

Ova ilustrirana priča pratit će Faradayev život od njegova rođenja 1791. godine kao sina sandemanskog kovača, preko razdoblja kad je radio kao pomoćnik knjigovesca, pa do imenovanja za asistenta u laboratoriji Kraljevskog instituta (u središnjem Londonu) i kasnijeg unaprjeđenja na mjesto profesora kemije.

Smatra se da je Faraday u ovom razdoblju otkrio načelo električnog motora, transformatora i generatora. Kasnije je formulirao teoriju elektromagnetizma koja je, u rukama Maxwella, Einsteina i drugih, postala i ostala jedan od temelja moderne fizike. Do kraja devetnaestog stoljeća ova otkrića činila su temelj elektrotehnike.

Međutim, Faraday je tijekom života također radio na primjeni svojih rezultata na praktične probleme, posebice u području elektrifikacije svetionika i na teoriji telegrafskog signaliziranja na dugim razdaljinama. Bio je možda najpoznatiji znanstvenik sredinom treće četvrtine devetnaestog stoljeća, ali nakon njegove smrti 1867. godine, sahranjen je „bez ikakvog obreda” u sandemanskom dijelu groblja u Hajgejtu na sjeveru Londona.

Ovaj webinar bit će interesantan svima koji žele saznati više o povijesti elektrotehnologije, uključujući studente koji trenutačno započinju svoj inženjerski put.

Datum održavanja: 20. 2. 2024. u 14.00

Registracija