Одржан Међународни састанак о сензорним анализама хране

Институт за стандардизацију Босне и Херцеговине (BAS) био је домаћин 23. састанка техничког комитета ISO/TC 34/SC 12, Сензорне анализе, који је одржан од 24. до 25. октобра 2013. године у хотелу Еуропа и у просторијама Института. ISO/TC 34/SC 12, Сензорне анализе, поткомитет је међународног комитета ISO/TC 34, Прехрамбени производи, који ради под окриљем Међународне организације за стандардизацију (ISO). Рад овог комитета заснива се на доношењу стандарда којима се дефинише подручје сензорних анализа у производњи хране.

 

На састанку су учествовали стручњаци из области сензорних (органолептичких) анализа из Аргентине, Француске, Кине, Литваније, Њемачке, САД, Србије, Велике Британије и домаћина, Босне и Херцеговине коју су представљали проф. др. Мидхат Јашић с Технолошког факултета из Тузле и Биљана Баљај, стручни сарадник у Институту за стандардизацију Босне и Херцеговине.

senzorna analiza

 

Сензорна анализа је научна дисциплина која примјењује принципе експерименталног дизајна и статистичке анализе на коришћење људских чула (вид, мирис, укус, додир и слух) за потребе оцјењивања производа широке потрошње. Сензорним анализама хране добијају се информације које се допуњавају подацима добијеним током инструментално-аналитичких мјерења квалитета производа. Систематика сензорних својстава обухвата три примарна својства: изглед, арому и чуло додира. При томе, изглед подразумијева боју, величину, облик, вискозитет и др. Својство ароме подразумијева мирис, укус, арому и осјећај у устима који се формира након узимања хране, док својство додира подразумијева текстуру, конзистенцију, вискозност и сл. За сензорну оцјену треба обезбиједити одговарајуће услове као што је опрема и прибор за рад специјализованих стручних оцјењивача. Тиме ће се створити оптимални услови за објективан рад стручних оцјењивача јер у супротном може доћи до замора оцјењивача и доношења субјективних и неправилних сензорних карактеристика хране.

 

Организацијом овог састанка Институт за стандардизацију Босне и Херцеговине настоји допринијети подизању свијести о значају употребе стандарда у процесу производње хране. Осим тога, својим континуираним радом и активностима Институт  промовише значај стандардизације и на тај начин настоји да омогући босанскохерцеговачкој привреди да се квалитетно припреми за тржишну утакмицу на тржиштима Европске уније, а све у циљу напретка Босне и Херцеговине у процесу европских интеграција.

senzorna analiza 2