Održan Međunarodni sastanak o senzornim analizama hrane

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine (BAS) bio je domaćin 23. sastanka tehničkog komiteta ISO/TC 34/SC 12, Senzorne analize, koji je održan od 24. do 25. oktobra 2013. godine u hotelu Europa i u prostorijama Instituta. ISO/TC 34/SC 12, Senzorne analize, potkomitet je međunarodnog komiteta ISO/TC 34, Prehrambeni proizvodi, koji radi pod okriljem Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO). Rad ovog komiteta zasniva se na donošenju standarda kojima se definiše područje senzornih analiza u proizvodnji hrane.

 

Na sastanku su učestvovali stručnjaci iz oblasti senzornih (organoleptičkih) analiza iz Argentine, Francuske, Kine, Litvanije, Njemačke, SAD, Srbije, Velike Britanije i domaćina, Bosne i Hercegovine koju su predstavljali prof. dr. Midhat Jašić s Tehnološkog fakulteta iz Tuzle i Biljana Baljaj, stručni saradnik u Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

senzorna analiza

 

Senzorna analiza je naučna disciplina koja primjenjuje principe eksperimentalnog dizajna i statističke analize na korištenje ljudskih čula (vid, miris, ukus, dodir i sluh) za potrebe ocjenjivanja proizvoda široke potrošnje. Senzornim analizama hrane dobijaju se informacije koje se dopunjavaju podacima dobijenim tokom instrumentalno-analitičkih mjerenja kvaliteta proizvoda. Sistematika senzornih svojstava obuhvata tri primarna svojstva: izgled, aromu i čulo dodira. Pri tome, izgled podrazumijeva boju, veličinu, oblik, viskozitet i dr. Svojstvo arome podrazumijeva miris, ukus, aromu i osjećaj u ustima koji se formira nakon uzimanja hrane, dok svojstvo dodira podrazumijeva teksturu, konzistenciju, viskoznost i sl. Za senzornu ocjenu treba osigurati odgovarajuće uslove kao što je oprema i pribor za rad specijalizovanih stručnih ocjenjivača. Time će se stvoriti optimalni uslovi za objektivan rad stručnih ocjenjivača jer u suprotnom može doći do zamora ocjenjivača i donošenja subjektivnih i nepravilnih senzornih karakteristika hrane.

 

Organizacijom ovog sastanka Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine nastoji doprinijeti podizanju svijesti o značaju upotrebe standarda u procesu proizvodnje hrane. Osim toga, svojim kontinuiranim radom i aktivnostima Institut  promoviše značaj standardizacije i na taj način nastoji da omogući bosanskohercegovačkoj privredi da se kvalitetno pripremi za tržišnu utakmicu na tržištima Evropske unije, a sve u cilju napretka Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.

senzorna analiza 2