Да ли имате повјерења у храну коју једете?

Када посматрамо добро снабдјевене полице супермаркета како бисмо одабрали потребну храну и пиће, већина нас вјерује и очекује да садржај пакета намирница одговара  информацијама које су изложене на етикетама. Поријекло хране је нешто за шта јако ријетко питамо, али да ли је све што једемо и пијемо заиста то што мислимо да јесте?

 

Скандал с коњским месом разбио је повјерење потрошача у прехрамбену индустрију. Скандал је избио након што су органи власти за сигурност хране Ирске обавили низ тестирања производа од меса који се продају у великим супермаркетима, када је у производима од говедине пронађено коњско месо. У Великој Британији, на примјер, након спроведене независне ревизије у оквиру система хране, препоруке у извјештају су се односиле на успостављање Националне јединице за криминал у области хране (National Food Crime Unit), која не ради само с полицијским снагама широм Велике Британије него и с Европолом и Мрежом за преваре с храном (Food Fraud Network) која повезује органе власти за сигурност хране широм Европе.

 

Преваре с храном су дуго присутне и процјењује се да посљедице тих превара коштају легитимне трговце храном до 15 милијарди УСД на годишњем нивоу.

 

На примјер, један просјечан бакалар може да путује 10.000 миља прије него што заврши на  тањиру. Може да буде уловљен у Беринговом мору, затим припремљен и замрзнут у фабрици у Кини, превезен теретним бродом у Европу или Сједињене Америчке Државе, затим проћи и посљедњи дио пута прије него заврши нпр. на тањиру у рибљим штапићима у Москви. На тај начин постоји много прилика за криминалне радње и за искориштавање слабих карика у ланцу.

 

Уз растућу свјетску популацију и како свијет постаје све комплекснији и повезанији, постоји јасна, хитна и нужна потреба да се стандардизују прописи на међународном нивоу. Преваре с храном постају све софистицираније и све их је теже открити.

 

Сертификација хране обећава више стандарде и транспарентност, али да ли је то дјелотворно оружје у борби против превара с храном? FSSC 22000, Системи управљања сигурношћу хране, (FSMS) сертификацијска шема помаже компанијама да производе сигурну храну и да стекну повјерење потрошача.

 

Стандард ISO 22000 помаже произвођачима да обезбиједе сигурност хране и користи сљедивост како би гарантовао поријекло састојака хране. Уколико се правилно користи и у потпуности имплементира, ISO 22000 пружа алат који је потребан у било ком дијелу прехрамбеног ланца за производњу сигурне хране.

 

Више информација о овој теми можете да пронађете у новом издању ISOfocusa путем сљедећег линка:

http://www.iso.org/iso/isofocus_117.pdf

 

 

Информације о стандарду и подручју примјене стандарда BAS EN ISO 22000 доступне су и путем веб-странице Института за стандардизацију БиХ:

/standard/?natstandard_document_id=259810

 

(Преузето и прерађено: ISOFocus #117)