Област стандардиззације | Хемикалије, хемијско инжењерство, пољопривредни и прехрамбени производи
|
Teхнички комитет | BAS/TC 45- Пољопривреда |
Термин (ЕН) | conditioning atmosphere |
Дефиниција (ЕН) | atmosphere in which a sample or test piece is kept before being subjected to test
NOTE 1 It is characterized by specified values for one or more of the following parameters: temperature, relative humidity and pressure, which are kept within the prescribed tolerances for a given period of time.
NOTE 2 The term "conditioning" refers to the operation as a whole designed to bring a sample or test piece, before testing, into a specified condition in relation to temperature and humidity, by keeping it for a given period of time in the conditioning
atmosphere.
NOTE 3 The conditioning can be done either in the laboratory or in a special enclosure termed "the conditioning chamber", or in the test chamber.
NOTE 4 The chosen values and period of time depend on the nature of the sample or test piece to be tested.
NOTE 5 Adapted from ISO 558:1980, definition 2.2. |
Термин (ФР) | |
Дефиниција (ФР) | |
Термин (ДЕ) | |
Дефиниција (ДЕ) | |
Термин (БС) | atmosfera kondicioniranja |
Дефиниција (БС) | atmosfera u kojoj se uzorak ili ispitni komad drži prije nego se podvrgne ispitivanju
NAPOMENA 1 Nju karakterišu utvrđene vrijednosti za jedan ili više sljedećih parametara: temperatura, relativna vlažnost i pritisak, koji se održavaju unutar dozvoljenih odstupanja za dati vremenski period.
NAPOMENA 2 Termin „kondicioniranje” odnosi se na cjelokupnu operaciju koja treba da dovede do toga da uzorak ili ispitni komad, prije ispitivanja, budu u utvrđenom stanju u odnosu na temperaturu i vlažnost, držeći ga tokom datog perioda u atmosferi kondicioniranja.
NAPOMENA 3 Kondicioniranje može da se obavi ili u laboratoriji ili u specijalnom priboru koji se zove “komora za kondicioniranje”, ili u komori za ispitivanje.
NAPOMENA 4 Odabrane vrijednosti i vremenski period zavise od prirode uzorka ili ispitnog komada koji treba da se ispituje.
NAPOMENA 5 Prerađeno na osnovu ISO 558:1980, definicija 2.2. |
Термин (ХР) | |
Дефиниција (ХР) | |
Термин (СР) | |
Дефиниција (СР) | |
Датум | 2016-02-01 |
Стандарди | - |
---|