Republika Češka nastavlja podržavati razvoj standardizacije u Bosni i Hercegovini

Direktor Instituta za standardizaciju BiH Aleksandar Cincar i direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić održali su 19. 11. 2020. godine poslovni sastanak s ambasadoricom Republike Češke u BiH, njenom ekselencijom Ivanom Hlavsovom u prostorijama Ambasade u Sarajevu. Institut za standardizaciju BiH i Institut za mjeriteljstvo BiH imaju višegodišnju uspješnu saradnju, kako međusobno tako i s Ambasadom Republike Češke u BiH, Češkom razvojnom agencijom i Uredom za standarde, mjeriteljstvo i ispitivanje Republike Češke.

 

Na sastanku se razgovaralo o nastavku saradnje koju Institut za standardizaciju BiH ima s partnerima iz Republike Češke. U periodu od 2015. do 2018. godine ISBIH je sa spomenutim institucijama uspješno realizovao projekt „Podrška kapacitetima Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine u području primjene eurokodova”.

 

 

Tom prilikom potvrđen je nastavak saradnje kroz novi dvogodišnji projekt (2020–2022. godina) koji će doprinijeti povećanju kvaliteta i sigurnosti konstrukcija na teritoriji Bosne i Hercegovine unapređenjem standardizacijskog sistema u oblasti građevinarstva, te konkurentnosti građevinskih proizvoda domaće proizvodnje i njihovom plasmanu na tržište EU.