Храна будућности
Свјетски дан хране: Стандарди за одржив пољопривредно-прехрамбени систем.
Превише људи у свијету је гладно. Па ипак, да имамо заиста одржив пољопривредно-прехрамбени систем, сви бисмо имали довољно да једемо без штете по животну средину. Схвативши да можемо много учинити да бисмо то постигли, тема Свјетског дана хране за 2021. годину је: „Наше активности су наша будућност”. ISO је објавио многе стандарде који подржавају ове акције.
Недавно објављена техничка спецификација ISO/TS 26030, Друштвена одговорност и одрживи развој - Смјернице за употребу ISO 26000:2010 у ланцу исхране, пружа препоруке организацијама у ланцу исхране како могу допринијети одрживом развоју. Она помаже организацијама као што су пољопривредно-прехрамбена предузећа, фарме, задруге, прерађивачи и трговци на мало да развију листу активности које ће им омогућити да усвоје друштвено одговорнији приступ.
Ова техничка спецификација један је од више од 1.600 ISO стандарда и докумената са смјерницама који се односе на пољопривредно-прехрамбени производни сектор, који директно доприносе искорјењивању глади у свијету изградњом повјерења у прехрамбене производе, побољшањем пољопривредних метода и промовисањем одрживог развоја. Међу тим стандардима је и серија стандарда ISO 22000 о управљању безбједношћу хране, која обухвата стандарде за прехрамбену индустрију, пољопривреду, паковање, угоститељство, храну за животиње и производњу те хране.
Помоћ пољопривредном сектору у примјени одрживих пракси и обезбјеђивању дневница је од суштинског значаја. Међународни уговор с радионице IWA 29, Професионална пољопривредна организација - Смјернице, доприноси томе промовишући професионализацију организација малих пољопривредника у земљама у развоју како би могле приступити глобалном тржишту. Допуњен је серијом стандарда ISO 34101 о одрживом и сљедљивом какау, која нуди скуп смјерница за примјену еколошки прихватљивих пољопривредних пракси, бољу сљедљивост какаових зрна и побољшане услове рада за све актере у ланцу његове набавке.
ISO такође нуди мноштво стандарда који промовишу одрживе и одговорне производне методе, укључујући стандард ISO 26000 о друштвеној одговорности и ISO 20400 о одговорној набавци. Ти стандарди подстичу успостављање етичких услова рада и праксе куповине у читавом ланцу пољопривредно-прехрамбене производње.
Да бисте сазнали више о томе како ISO међународни стандарди могу помоћи у храњењу свијета, погледајте страницу посвећену томе на сајту ISO.org.