Da li imate povjerenja u hranu koju jedete?
Kada posmatramo dobro snabdjevene police supermarketa kako bismo odabrali potrebnu hranu i piće, većina nas vjeruje i očekuje da sadržaj paketa namirnica odgovara informacijama koje su izložene na etiketama. Porijeklo hrane je nešto za šta jako rijetko pitamo, ali da li je sve što jedemo i pijemo zaista to što mislimo da jeste?
Skandal s konjskim mesom razbio je povjerenje potrošača u prehrambenu industriju. Skandal je izbio nakon što su organi vlasti za sigurnost hrane Irske obavili niz testiranja proizvoda od mesa koji se prodaju u velikim supermarketima, kada je u proizvodima od govedine pronađeno konjsko meso. U Velikoj Britaniji, na primjer, nakon provedene nezavisne revizije u okviru sistema hrane, preporuke u izvještaju su se odnosile na uspostavljanje Nacionalne jedinice za kriminal u oblasti hrane (National Food Crime Unit), koja ne radi samo s policijskim snagama širom Velike Britanije nego i s Europolom i Mrežom za prevare s hranom (Food Fraud Network) koja povezuje organe vlasti za sigurnost hrane širom Evrope.
Prevare s hranom su dugo prisutne i procjenjuje se da posljedice tih prevara koštaju legitimne trgovce hranom do 15 milijardi USD na godišnjem nivou.
Na primjer, jedan prosječan bakalar može da putuje 10.000 milja prije nego što završi na tanjiru. Može da bude ulovljen u Beringovom moru, zatim pripremljen i zamrznut u fabrici u Kini, prevezen teretnim brodom u Evropu ili Sjedinjene Američke Države, zatim proći i posljednji dio puta prije nego završi npr. na tanjiru u ribljim štapićima u Moskvi. Na taj način postoji mnogo prilika za kriminalne radnje i za iskorištavanje slabih karika u lancu.
Uz rastuću svjetsku populaciju i kako svijet postaje sve kompleksniji i povezaniji, postoji jasna, hitna i nužna potreba da se standardizuju propisi na međunarodnom nivou. Prevare s hranom postaju sve sofisticiranije i sve ih je teže otkriti.
Certifikacija hrane obećava više standarde i transparentnost, ali da li je to djelotvorno oružje u borbi protiv prevara s hranom? FSSC 22000, Sistemi upravljanja sigurnošću hrane, (FSMS) certifikacijska shema pomaže kompanijama da proizvode sigurnu hranu i da steknu povjerenje potrošača.
Standard ISO 22000 pomaže proizvođačima da obezbijede sigurnost hrane i koristi sljedivost kako bi garantovao porijeklo sastojaka hrane. Ukoliko se pravilno koristi i u potpunosti implementira, ISO 22000 pruža alat koji je potreban u bilo kojem dijelu prehrambenog lanca za proizvodnju sigurne hrane.
Više informacija o ovoj temi možete da pronađete u novom izdanju ISOfocusa putem sljedećeg linka:
http://www.iso.org/iso/isofocus_117.pdf
Informacije o standardu i području primjene standarda BAS EN ISO 22000 dostupne su i putem web-stranice Instituta za standardizaciju BiH:
/standard/?natstandard_document_id=259810
(Preuzeto i prerađeno: ISOFocus #117)