BAS EN ISO 22000:2010

Sistemi za upravljanje sigurnošću hrane - Zahtjevi za svaku organizaciju u lancu hrane


Opšte informacije
Status: Povučen
Broj strana: 39
Jezik: Bosanski
Izdanje: 2.
Metoda usvajanja: Prijevod
Datum objave: 24.12.2010
Tehnički komitet:
...

Apstrakt
Ovaj međunarodni standard precizira zahtjeve za sistem upravljanja sigurnošću hrane u situacijama kada neka organizacija u lancu hrane treba pokazati svoju sposobnost kontrole opasnosti po sigurnost hrane kako bi se obezbijedilo da je hrana u trenutku konzumacije sigurna. Ovaj je standard primjenjiv na sve organizacije, bez obzira na njihovu veličinu, koje su angažirane u bilo kojem aspektu lanca hrane i koje žele implementirati sisteme koji dosljedno obezbjeđuju sigurne proizvode. To znači da se bilo koji od zahtjeva ovog međunarodnog standarda može ispuniti korištenjem internih i/ili vanjskih resursa. Ovaj međunarodni standard precizira uvjete koji će omogućiti da organizacija: a) planira, implementira, radi, održava i ažurira sistem za upravljanje sigurnošću hrane koji ima za cilj da osigura proizvode koji su, u skladu sa namjeravanom upotrebom, sigurni za potrošača, b) pokaže zadovoljavanje odgovarajućih upravnih i zakonskih zahtjeva za sigurnost hrane, c) evaluira i procijeni zahtjeve kupaca i da pokaže usklađenost sa onim uzajamno dogovorenim zahtjevima kupaca koji se odnose na sigurnost hrane da bi se povećalo zadovoljstvo kupaca, d) ima efi kasnu komunikaciju o pitanjima sigurnosti hrane sa svojim dobavljačima, kupcima i odgovarajućim zainteresiranim stranama u lancu hrane, e) osigura da se pridržava svoje ustanovljene politike o sigurnosti hrane, f) pokaže takvu usklađenost odgovarajućim zainteresiranim stranama, i g) traži certifi kaciju ili registraciju sistema za upravljanje sigurnošću hrane od vanjske organizacije, ili da provede samoprocjenu ili samodeklariranje o usklađenosti sa ovim međunarodnim standardom. Svi su uvjeti ovog međunarodnog standarda generički i cilj im je da se primjenjuju na sve organizacije u lancu hrane bez obzira na njihovu veličinu i složenost. Ovo podrazumijeva organizacije koje su direktno ili indirektno uključene u jedan ili više koraka lanca hrane. Organizacije koje su direktno uključene obuhvataju, ali ne samo njih, proizvođače stočne hrane, ratare, farmere, proizvođače sastojaka, prerađivače hrane, maloprodaju, uslužne djelatnosti povezane s hranom, usluge keteringa, organizacije koje pružaju usluge čišćenja i sanitacije, prijevoza, skladištenja i distribucije. Ostale organizacije koje su indirektno uključene obuhvataju, ali ne samo njih, dobavljače opreme, sredstava za čišćenje i sanitaciju, materijale za pakovanje i ostale materijale koji dolaze u dodir sa hranom. Ovaj međunarodni standard omogućava organizaciji, bez obzira na njenu razvijenost (npr. mala farma, mala fi rma za pakovanje i distribuciju, prodavnice ili usluge vezane za hranu), da implementira izvana razvijenu kombinaciju kontrolnih mjera. NAPOMENA Uputa o primjeni ovog međunarodnog standarda nalazi se u ISO/TS 22004.

Životni ciklus
...

Izvorni dokument i stepen usklađenosti
  • EN ISO 22000:2005, identičan
  • EN ISO 22000:2005/AC:2006, identičan
  • ISO 22000:2005, identičan
  • ISO 22000:2005/Cor 1:2006, identičan