Objavljen Glasnik 4/20

Institut za standardizaciju BiH je pripremio i objavio Glasnik broj 4/20.

Dio Glasnika je posvećen Svjetskom danu standarda, koji se obilježava svake godine 14. oktobra. Ovogodišnja poruka Međunarodne komisije za elektrotehniku (IEC), Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) i Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) bila je „Zaštita planete kroz standarde“. U poruci se ističe sljedeće: „Da bismo ograničili ljudski uticaj na našu planetu, moramo da pokažemo stvarnu političku volju, preduzmemo konkretne mjere i imamo prave alate. Međunarodni standardi su jedan od tih alata.“

Zahvaljujući internet tehnologiji, naši automobili nam ne omogućavaju samo telefoniranje u autu već nas upozoravaju ako smo se prestrojili u pogrešnu traku, obavještavaju nas o trenutnoj situaciji u saobraćaju. Pružaju nam informacije o tome gdje se nalazi najbliža benzinska pumpa. Kako se tehnologija sve češće upotrebljava u vozilima, automobilska industrija se suočava s iskonskim izazovom našeg vremena: zaštitom globalne automobilske infrastrukture od cyber kriminalaca, čiji je cilj krađa podataka i preuzimanje kontrole nad automobilskim sistemima u zlonamjerne svrhe. I o ovoj veoma aktuelnoj i zanimljivoj temi možete pročitati više u Glasniku 4/20.

Također, informišite se i o bespilotnim letjelicama i bespilotnim avionskim sistemima koji igraju glavnu ulogu tokom pandemije COVID-19, posebno u pomaganju dostavljanja pomoći ili praćenja poštovanja fizičkog distanciranja.

U Glasniku ćete naći i informacije o novim objavljenim, zamijenjenim i povučenim BAS standardima.