ISO/PAS 45005 – Opće smjernice za siguran rad tokom pandemije COVID-19

Krajem prošle godine ISO je objavio novu međunarodnu specifikaciju vezanu za zdravlje i sigurnost na radu. Neizvjesnost koju je u svim aspektima ljudskog života izazvala pandemija virusa COVID-19 stvorila je urgentnu potrebu za kreiranjem sveobuhvatnih smjernica za zaštitu zaposlenih. Imajući navedeno na umu, stručnjaci iz više zemalja, članica ISO-a,  u rekordnom roku su pripremili ovaj dokument. 

Specifikacija ISO/PAS 45005, Upravljanje zdravljem i sigurnošću na radu – Opće smjernice za siguran rad tokom pandemije COVID-19 (Occupational health and safety management — General guidelines for safe working during the COVID-19 pandemic), kako navode iz ISO-a, razvijena je za samo tri mjeseca, dok je u normalnim okolnostima prosječno vrijeme neophodno za razvoj nekog ISO standarda  duže za cijelih dvanaest puta. Oznaka PAS (publicly available specification) koja ide uz naziv ovog standarda označava da se radi o javno dostupnoj specifikaciji. Ova specifikacija, kako su saopštili iz ISO-a, objavljena je u formi koja može biti naknadno dodatno ažurirana kao specifikacija, ili, u slučaju da se za to javi potreba, razvijena u standard.

Specifikacija ISO/PAS 45005 sadrži praktične preporuke pomoću kojih se olakšava upravljanje svim rizicima koji već jesu ili mogu biti prouzrokovani pandemijom, tako da je mogu koristiti i primjenjivati sve vrste organizacija. Budući da predstavlja rezultat rada najbolje svjetske prakse, ova specifikacija može biti izuzetno korisna svim onim organizacijama koje u okviru svog djelovanja nemaju razvijenu službu koja se bavi ljudskim resursima. 

Specifikacija je dostupna i za online čitanje, bez naknade.