Održana Generalna skupština CEN-a i CENELEC-a

Godišnji sastanak Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN) i Evropskog komiteta za standardizaciju u oblasti elektrotehnike (CENELEC) održan je  21. i 22. juna u Beogradu, Srbija, a domaćin je bio Institut za standardizaciju Srbije (ISS).

Prvog dana održana je 15. zajednička skupština CEN-a i CENELEC-a gdje su, između ostalog, razmatrani strategijski prioriteti i ključna postignuća, te održana panel diskusija o tridesetogodišnjici jedinstvenog evropskog tržišta. U panel diskusiji  učestvovala je i gđa Maive Rutte, zamjenica generalnog direktora Glavne uprave za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća. Gđa Rutte je tom prilikom naglasila važnost koju standardi imaju za jedinstveno tržište i istaknula glavne izazove s kojima se standardizacija suočava kao što su: podrška konkurentnosti evropskoj privredi; razvoj standarda koji mogu pravovremeno  odgovoriti na novonastale potrebe i potrebu da se ubrza proces razvoja standarda. Također se na panelu govorilo o problemu kašnjenja u ocjenjivanju harmoniziranih standarda u prilog evropskom zakonodavstvu i njihovoj objavi u Službenom listu Evropske unije te su pružene informacije o naporima koji se preduzimaju da se taj proces pojednostavi i prevladaju velika kašnjenja. Ovom događaju prisustvovalo je blizu 200 učesnika iz 34 evropske zemlje.

Drugog dan održane su 59. generalna skupština CEN-a i 65. generalna skupština CENELEC-a na kojima su usvojeni: izvještaji za 2022. godinu koje je izložila gđa Elena Santiago Cid, generalna direktorica CEN-a i CENELEC-a, zatim finansijski izvještaji obje organizacija za 2022. godinu, te osnovni principi i okvir za nacrte budžeta CEN-a i CENELEC-a za 2024. godinu. Također je na Generalnoj skupštini CENELEC-a izabran novi predsjednik CENELEC-a, gosp. Riccardo Lama,  predsjednik CEI-a (talijanski elektrotehnički komitet) s mandatom od 1. januara 2025.

Kako bi se osigurala djelatnost evropskih organizacija za standardizaciju i provedba Strategije do 2030. godine, odlučeno je da će se iznos članarine koju plaćaju nacionalne organizacije za standardizaciju povećavati godišnje za oko 5%, a rezervni fond, koji će se osnovati, povećavat će se godišnje kako bi se osigurala finansijska održivost CEN-a i CENELEC-a i njihovog Centra za upravljanje (CCMC).

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine predstavlјali su Tihomir Anđelić, šef Odjelјenja za opću standardizaciju i Miljan Vasković, stručni saradnik za elektrotehničku standardizaciju.