Novo izdanje standarda ISO 22000

Sigurnost hrane odnosi se na prevenciju, eliminaciju i kontrolu opasnosti izazvanih hranom, od mjesta proizvodnje do mjesta potrošnje. Sigurnost hrane može se održati samo uz pomoć zajedničkih napora svih strana uključujući vlade, proizvođače, trgovce i krajnje potrošače.
 

Standard ISO 22000:2018 namijenjen je svim organizacijama u prehrambenoj industriji, bez obzira na njihovu veličinu i sektor. Standard pomaže u identificiranju, sprječavanju i smanjivanju rizika, čime se osigurava potrebna predostrožnost i kontinuirani proces pobolјšanja.


U novom izdanju standarda poboljšanja uključuju:

  • usvajanje strukture na visokoj razini koja je zajednička za sve ISO standarde sustava upravljanja, olakšavajući svim organizacijama kombinaciju standarda ISO 22000 s ostalim standardima sustava upravljanja (ISO 9001 ili ISO 14001),
  • novi pristup riziku – kao vitalnom konceptu u poslovanju hranom – koji razlikuje rizik sustava upravljanja na operativnoj i poslovnoj razini,
  • snažnu vezu sa „Codex Alimentarius”, skupinom za hranu Ujedinjenih naroda, koja razvija smjernice za vlade koje se odnose na sigurnost hrane.

Novi standard nudi dinamičku kontrolu kombinirajući sljedeće općepriznate ključne elemente: interaktivnu komunikaciju, sustave upravljanja, pripremne programe, analizu opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka.


Novim izdanjem standarda ISO 22000:2018 zamjenjuje se standard ISO 22000:2005. Organizacije koje su certificirane u skladu sa zahtjevima standarda ISO 22000:2005 imaju prijelazno razdoblje od tri godine od datuma objavlјivanja standarda ISO 22000:2018 u okviru kojeg se trebaju pripremiti za certifikaciju po novom izdanju standarda.


Novo izdanje standarda će u sustav bosanskohercegovačke standardizacije biti usvojeno u narednom razdoblju putem Tehničkog komiteta BAS/TC 43 - Komitet za hranu.