Održan seminar o eurokodovima i njihovoj praktičnoj primjeni u akademskom obrazovanju u BiH

U sklopu realizacije ČRA-ÚNMZ-ISBIH projekta „Jačanje kapaciteta nacionalne infrastrukture kvaliteta za standardizaciju i ocjenu građevinskih proizvoda u Bosni i Hercegovini”, Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine (ISBIH) u saradnji s Češkom razvojnom agencijom, Češkim uredom za standarde, mjeriteljstvo i ispitivanje (ÚNMZ), Građevinskim i Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu organizirao je seminar o eurokodovima i njihovoj praktičnoj primjeni u akademskom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Seminar je održan 27. oktobra 2021. godine u hibridnom formatu, odnosno uživo i putem videokonferencijske veze (Zoom). Događaju su prisustvovala 122 učesnika.

Seminar je bio namijenjen studentima i profesorima Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu u svrhu podizanja svijesti o važnosti eurokodova, njihovoj boljoj primjeni u obrazovanju studenata, budućih inženjera, te stjecanja novih znanja o značaju i važnosti primjene eurokodova u savremenom građevinarstvu.

Cilj seminara je bio odgovoriti učesnicima na osnovna pitanja o standardizaciji, o evropskim standardima za eurokodove, primjeni eurokodova u obrazovanju budućih građevinskih inženjera i arhitekata u Bosni i Hercegovini i Češkoj Republici, te primjeni eurokodova u javnim radovima u BiH.Predavači na ovom seminaru bili su: profesori iz Sarajeva i Praga, predstavnica jedne projektantske firme te zaposlenici ISBIH-a.

Seminar je bio uspješan. To je bio jedan od četiri seminara koji će se organizirati tokom realizacije ovog projekta za studente i profesore građevine.