Dan Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine 28. decembra obilježava Dan Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine. U ovom periodu sumiramo postignute rezultate i označavamo kraj još jedne godine pune promjena i izazova.

Institut je i u proteklom periodu uspješno održavao i razvijao sistem standardizacije u Bosni i Hercegovini poštujući zahtjeve i preporuke međunarodnih i evropskih organizacija za standardizaciju.  Usvojili smo 3384 standarda i druga standardizacijska dokumenta, održali 87 sjednica tehničkih komiteta i radnih grupa, te jednu sjednicu Vijeća za standardizaciju BiH. Ex-komisija je obradila 117 certifikata i izdala 39 stručnih mišljenja. Unaprijedili smo informacioni sistem za upravljanje standardima i jedan od postignutih rezultata jeste i online pristup nacrtima BAS standarda koji su na javnoj raspravi. U cilju osiguravanja što boljih uslova za širu upotrebu standarda u našoj zemlji te lakšeg, bržeg i jeftinijeg pristupa standardima uvedena je i  usluga online čitanja standarda na 7 ili 30 dana. Također, uveli smo jedinstvenu uslugu plaćanja standarda bankovnom karticom kako pravnog tako i fizičkog lica. Nastavili smo i s promotivnim i edukativnim aktivnostima vezanim za standarde i standardizaciju, te organizovali i učestvovali u organizaciji nekoliko online webinara.

I ove godine smo Dan Instituta iskoristili kao priliku da zaslužnim pojedincima i institucijama dodijelimo plakete i zahvalnice za doprinos razvoju standardizacije.

Dobitnici plaketa su UNDP u Bosni i Hercegovini, EU4 Civil SocietyDeutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ.

 Dobitnici zahvalnica za značajan doprinos razvoju, primjeni i promociji standarda i za unapređenje standardizacije u Bosni i Hercegovini su: Ljubiša Tanić, Nebojša Petrović, Tatjana Bojanić, Katarina Hafner-Vuk, Milomir Šoja, Jasmin Burzić, Zenička razvojna agencija – ZEDA.

Zahvaljujemo se svim članovima naših stručnih tijela, saradnicima, stručnjacima iz različitih oblasti standardizacije koji su aktivnim i posvećenim radom doprinijeli ostvarenju naših ciljeva.