Terminološki rječnik standardizacije

Oblast standardizacijeHemikalije, hemijsko inženjerstvo, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi
Tehnički komitetBAS/TC 43- Hrana
Termin (EN)food safety
Definicija (EN)concept that food will not cause harm to the consumer when it is prepared and/or eaten according to its intended use NOTE 1 Adapted from Reference [11]. NOTE 2 Food safety is related to the occurrence of food safety hazards (3.3) and does not include other human health aspects related to, for example, malnutrition.
Termin (FR)
Definicija (FR)
Termin (DE)
Definicija (DE)
Termin (BS)Sigurnost hrane
Definicija (BS)Pojam da hrana neće štetiti potrošaču kad se pripremi i/ili konzumira u skladu sa namjenom. NAPOMENA 1 Prilagođeno iz reference [11]. NAPOMENA 2 Sigurnost hrane povezana je s pojavom opasnosti po sigurnost hrane (3.3) i ne obuhvata ostale aspekte ljudskog zdravlja, npr. lošu ishranu.
Termin (HR)
Definicija (HR)
Termin (SR)
Definicija (SR)
Datum2015-11-16
StandardiBAS EN ISO 22000:2010