BAS EN ISO 22000:2010
Sistemi za upravljanje sigurnošću hrane - Zahtjevi za svaku organizaciju u lancu hrane
Opšte informacije
Status: Povučen
Broj strana: 39
Jezik: Bosanski
Izdanje: 2.
Metoda usvajanja: Prijevod
Datum objave: 24.12.2010
Tehnički komitet:
...
Apstrakt
Ovaj međunarodni standard precizira zahtjeve za sistem upravljanja sigurnošću hrane u situacijama kada
neka organizacija u lancu hrane treba pokazati svoju sposobnost kontrole opasnosti po sigurnost hrane kako
bi se obezbijedilo da je hrana u trenutku konzumacije sigurna.
Ovaj je standard primjenjiv na sve organizacije, bez obzira na njihovu veličinu, koje su angažirane u bilo
kojem aspektu lanca hrane i koje žele implementirati sisteme koji dosljedno obezbjeđuju sigurne proizvode.
To znači da se bilo koji od zahtjeva ovog međunarodnog standarda može ispuniti korištenjem internih i/ili
vanjskih resursa.
Ovaj međunarodni standard precizira uvjete koji će omogućiti da organizacija:
a) planira, implementira, radi, održava i ažurira sistem za upravljanje sigurnošću hrane koji ima za cilj da osigura
proizvode koji su, u skladu sa namjeravanom upotrebom, sigurni za potrošača,
b) pokaže zadovoljavanje odgovarajućih upravnih i zakonskih zahtjeva za sigurnost hrane,
c) evaluira i procijeni zahtjeve kupaca i da pokaže usklađenost sa onim uzajamno dogovorenim zahtjevima
kupaca koji se odnose na sigurnost hrane da bi se povećalo zadovoljstvo kupaca,
d) ima efi kasnu komunikaciju o pitanjima sigurnosti hrane sa svojim dobavljačima, kupcima i odgovarajućim
zainteresiranim stranama u lancu hrane,
e) osigura da se pridržava svoje ustanovljene politike o sigurnosti hrane,
f) pokaže takvu usklađenost odgovarajućim zainteresiranim stranama, i
g) traži certifi kaciju ili registraciju sistema za upravljanje sigurnošću hrane od vanjske organizacije, ili da
provede samoprocjenu ili samodeklariranje o usklađenosti sa ovim međunarodnim standardom.
Svi su uvjeti ovog međunarodnog standarda generički i cilj im je da se primjenjuju na sve organizacije u lancu
hrane bez obzira na njihovu veličinu i složenost. Ovo podrazumijeva organizacije koje su direktno ili indirektno
uključene u jedan ili više koraka lanca hrane. Organizacije koje su direktno uključene obuhvataju, ali ne samo
njih, proizvođače stočne hrane, ratare, farmere, proizvođače sastojaka, prerađivače hrane, maloprodaju,
uslužne djelatnosti povezane s hranom, usluge keteringa, organizacije koje pružaju usluge čišćenja i sanitacije,
prijevoza, skladištenja i distribucije. Ostale organizacije koje su indirektno uključene obuhvataju, ali ne
samo njih, dobavljače opreme, sredstava za čišćenje i sanitaciju, materijale za pakovanje i ostale materijale
koji dolaze u dodir sa hranom.
Ovaj međunarodni standard omogućava organizaciji, bez obzira na njenu razvijenost (npr. mala farma, mala
fi rma za pakovanje i distribuciju, prodavnice ili usluge vezane za hranu), da implementira izvana razvijenu
kombinaciju kontrolnih mjera.
NAPOMENA Uputa o primjeni ovog međunarodnog standarda nalazi se u ISO/TS 22004.
Životni ciklus
...
Izvorni dokument i stepen usklađenosti
- EN ISO 22000:2005, identičan
- EN ISO 22000:2005/AC:2006, identičan
- ISO 22000:2005, identičan
- ISO 22000:2005/Cor 1:2006, identičan