Poziv na IEC webinar - Michael Faraday i osnivanje elektrotehnike

Tim IEC akademije sa zadovoljstvom vas poziva na prvi u seriji webinara „Upoznajte autora” za 2024. godinu, gdje obilježavamo 200. godišnjicu od kada je Michael Faraday, veliko ime u istoriji elektriciteta, postao član Kraljevskog društva:

Na ovom webinaru dobrodošlicu ćemo poželjeti Franku Jamesu, autoru knjige „Michael Faraday: Veoma kratak uvod”, s kojim ćemo razgovarati o Faradayevom životu, radu i nasljeđu.

Ova ilustrovana priča će pratiti Faradayev život od njegovog rođenja 1791. godine kao sina sandemanskog kovača, preko perioda kad je radio kao pomoćnik knjigovesca, pa do imenovanja za asistenta u laboratoriji Kraljevskog instituta (u centralnom Londonu) i kasnijeg unapređenja na mjesto profesora hemije.

Smatra se da je Faraday u ovom periodu otkrio princip električnog motora, transformatora i generatora. Kasnije je formulisao teoriju elektromagnetizma koja je, u rukama Maxwella, Einsteina i drugih, postala i ostala jedan od temelja moderne fizike. Do kraja devetnaestog vijeka ova otkrića činila su osnovu elektrotehnike.

Međutim, Faraday je tokom života također radio na primjeni svojih rezultata na praktične probleme, posebno u području elektrifikacije svetionika i na teoriji telegrafskog signaliziranja na dugim razdaljinama. Bio je možda najpoznatiji naučnik sredinom treće četvrtine devetnaestog vijeka, ali nakon njegove smrti 1867. godine, sahranjen je „bez ikakvog obreda” u sandemanskom dijelu groblja u Hajgejtu na sjeveru Londona.

Ovaj webinar će biti interesantan svima koji žele da saznaju više o istoriji elektrotehnologije, uključujući studente koji trenutno započinju svoj inženjerski put.

Datum održavanja: 20. 2. 2024. u 14.00

Registracija