Uspješno održan webinar – „Primjena BIM metode – ključni koraci za trasiranje puta za usvajanje BIM-a”

U organizaciji Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine (ISBIH) i Češkog ureda za standarde, mjeriteljstvo i testiranje (ÚNMZ), a u okviru UNDP Challenge fonda: Češka rješenja za projekt ciljeva održivog razvoja „Podrška primjeni BIM-a u Bosni i Hercegovini”, dana 9. 12. 2020. godine uspješno je održan webinar na temu „Primjena BIM metode – ključni koraci za trasiranje puta za usvajanje BIM-a”.

Stručnjaci iz Republike Češke, Štěpanká Tomanová iz Češke agencije za standarde (ČAS) i Filip Kalina iz najveće češke građevinske kompanije Metrostav, učesnicima su prenijeli iskustva u primjeni BIM metode u državama Evropske unije s posebnim osvrtom na Republiku Češku. Također, češki stručnjaci su predstavili i dokument „Koncept primjene BIM metode u Bosni i Hercegovini” koji je nastao kao rezultat projektne studije u okviru projekta „Podrška primjeni BIM-a u Bosni i Hercegovini”. Gospođa Tomanová i gospodin Kalina su učesnike upoznali i s konceptom zelenog BIM-a (green BIM), tj. metodologijom i kriterijima koje taj pojam podrazumijeva. 

O tome kakva je situacija u Bosni i Hercegovini vezano za primjenu BIM metode, izazovima u primjeni i obrazovanju kao važnom području za implementaciju BIM metode učesnici su imali priliku da čuju od bosanskohercegovačkih stručnjaka Muhameda Serdarevića, osnivača Normal arhitekture i predsjednika BIM Alijanse BiH, doc. dr. Gordane Broćeta s Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, tima kompanije Hering iz Širokog Brijega koji čine Mario Jurišić, Ivana Rezić Slišković i Sanja Čolić, te predstavnice ISBIH BIM projektnog tima Bojane Zečević. 

Webinar je pratilo preko 50 učesnika, predstavnika privrede, javne uprave i akademske zajednice. Učesnici su tokom diskusije razmijenili svoja iskustva vezana za primjenu BIM metode u BiH. Zaključak je da arhitektonsko-građevinski sektor u Bosni i Hercegovini treba modernizovati, te da je implementacija BIM metode, priprema Strategije implementacije BIM-a u BiH, kao i uspostavljanje zakonske regulative u ovoj oblasti dobar korak na tom putu. S obzirom na to da su neke od evropskih zemalja još uvijek na početku ili tek u ranim fazama implementacije BIM metode, Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu šansu da krene na vrijeme s implementacijom BIM-a i uhvati korak s ostatkom Evrope i svijeta.