Održana treća godišnja online konferencija „Preduzetništvo i inovacije”

U utorak, 8. decembra 2020. godine, održana je treća online konferencija „Preduzetništvo i inovacije”. Konferenciju je organizovala Eda ─ Agencija za razvoj preduzeća u okviru projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH”, u saradnji s Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Fondacijom Mozaik, a uz podršku Embassy of Sweden in Sarajevo.

Na konferenciji je predstavljen „LONAC Ekosistem” ─ model za omladinski aktivizam, preduzetništvo i društveno preduzetništvo koji pruža brojne i kolektivno izrađene profesionalne mogućnosti za bilo kojeg mladića ili djevojku u BiH, bez obzira na njegov ili njen identitet.  

U okviru drugog panela govorilo se o inovacijama i predstavljena su iskustva uspješnih firmi iz Bosne i Hercegovine (kompanija „ELAS Metalexpert” i „Ećo Company”). Predstavnici tih kompanija su ukazali i na mnoge stvari koje bi njima olakšale daljnji razvoj i poslovanje, ali koje bi pomogle i drugim firmama iz Bosne i Hercegovine da slijede njihov pravac.

U posljednjem dijelu konferencije razgovaralo se o tome kako inovativne proizvodne firme mogu doprinijeti stvaranju novih firmi i kako nove firme mogu doprinijeti inovativnosti proizvodnih firmi.

Podrška preduzetništvu BiH je iz projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH” djelimično realizovana i kroz Institut za standardizaciju BiH. Preveden je 21 standard iz oblasti  drvoprerade, metaloprerade  i zavarivanja, koje su predstavnici preduzeća ocijenili kao prioritetne. Također, realizovane su i aktivnosti na redizajnu internetske stranice Instituta za standardizaciju BiH, kako bi se preduzećima olakšao pristup standardima i  informacijama i omogućena je online kupovina standarda.