Terminološki rječnik standardizacije

Oblast standardizacijeHemikalije, hemijsko inženjerstvo, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi
Tehnički komitetBAS/TC 43- Hrana
Termin (EN)food safety hazard
Definicija (EN)biological, chemical or physical agent in food, or condition of food, with the potential to cause an adverse health effect NOTE 1 Adapted from Reference [11]. NOTE 2 The term “hazard” is not to be confused with the term “risk” which, in the context of food safety, means a function of the probability of an adverse health effect (e.g. becoming diseased) and the severity of that effect (death, hospitalization,absence from work, etc.) when exposed to a specified hazard. Risk is defined in ISO/IEC Guide 51 as the combination of the probability of occurrence of harm and the severity of that harm. NOTE 3 Food safety hazards include allergens. NOTE 4 In the context of feed and feed ingredients, relevant food safety hazards are those that may be present in and/or on feed and feed ingredients and that may subsequently be transferred to food through animal consumption of feed and may thus have the potential to cause an adverse human health effect. In the context of operations other than those directly handling feed and food (e.g. producers of packaging materials, cleaning agents, etc.), relevant food safety hazards are those hazards that can be directly or indirectly transferred to food because of the intended use of the provided products and/or services and thus can have the potential to cause an adverse human health effect.
Termin (FR)
Definicija (FR)
Termin (DE)
Definicija (DE)
Termin (BS)opasnost za sigurnost hrane
Definicija (BS)biološki, hemijski ili fizički agensi u hrani, ili stanje hrane, koji mogu imati štetne posljedice po zdravlje. NAPOMENA 1 Prilagođeno iz reference [11]. NAPOMENA 2 Termin “opasnost” ne treba miješati sa terminom “rizik” koji, u kontekstu sigurnosti hrane, znači mogućnost štetnog učinka na zdravlje (npr. obolijevanje) i težinu tog učinka (smrt, hospitalizacija, odsustvovanje s posla itd.) prilikom izlaganja specifičnoj opasnosti. Rizik je defi niran u ISO/IEC Vodič 51 kao kombinacija vjerovatnosti pojavljivanja štete i težine takve štete. NAPOMENA 3 Opasnosti po sigurnost hrane uključuju alergene. NAPOMENA 4 U kontekstu stočne hrane i njenih sastojaka, bitne opasnosti po sigurnost hrane su one koje mogu biti prisutne u i/ili na stočnoj hrani i njenim sastojcima i koji se mogu naknadno prenijeti na hranu putem ishrane životinja i koji mogu imati negativne utjecaje na ljudsko zdravlje. U kontekstu postupaka koji ne spadaju u djelokrug direktnog rukovanja hranom ili stočnom hranom (npr. proizvođači ambalaže, sredstava za čišćenje itd.), relevantne opasnosti po sigurnost hrane su one opasnosti koje se mogu direktno ili indirektno prenijeti na hranu upotrebom nabavljenih proizvoda i/ili usluga i na taj način mogu izazvati negativne utjecaje na ljudsko zdravlje.
Termin (HR)
Definicija (HR)
Termin (SR)
Definicija (SR)
Datum2016-01-27
StandardiBAS EN ISO 22000:2010