SVJETSKI DAN STANDARDA

Svake godine, 14. oktobra, članovi IEC-a, ISO-a i ITU-a obilježavaju Svjetski dan standarda, kojim se odaje počast zajedničkim naporima hiljada stručnjaka širom svijeta u izradi dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodni standardi.

Svjetski dan standarda 2021. govori o našoj zajedničkoj viziji za bolji svijet. Saznajte više o ovoj temi u ovoj poruci IEC-a, ISO-a i ITU-a.

SVJETSKI DAN STANDARDA 2021 – STANDARDI ZA SDG-ove

Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals ‒ SDG-ovi), koji su usmjereni na rješavanje društvenih nejednakosti, razvoj održive ekonomije i usporavanje stope klimatskih promjena, izuzetno su ambiciozni. Za njihovo postizanje potrebna je saradnja mnogih partnera u javnom i privatnom sektoru te korištenje svih raspoloživih alata, uključujući međunarodne standarde i ocjenjivanje usklađenosti.

Intenzivna borba protiv globalne pandemije koja ne posustaje naglasila je apsolutnu potrebu za rješavanjem ciljeva održivog razvoja na inkluzivan način, kako bi naše društvene zajednice ojačale, bile otpornije i pravednije. Danas vas pozivamo da nam se pridružite u misiji koja afirmiše važnost postizanja ciljeva održivog razvoja neophodnih za bolju obnovu. Iz te perspektive standardi su relevantniji nego ikad prije.

Čitav sistem standarda izgrađen je na saradnji. To je dokaz moći saradnje i uvjerenja da smo snažniji kad smo udruženi. Radeći zajedno, osnažujemo ljude da se direktno uhvate u koštac s izazovima održivosti uz pomoć konkretnih rješenja.

Imajući to na umu, angažujemo se da Svjetski dan standarda učinimo nezaboravnim putovanjem i nastojimo prikazati bezbroj načina na koje međunarodni standardi doprinose uspjehu SDG-ova.

Ujedinjeni smo u zajedničkom radu na ubrzanju postizanja Agende 2030, stavljanjem standarda u službu ciljeva održivog razvoja sa „Zajedničkom vizijom za bolji svijet”.