SVJETSKI DAN STANDARDA

Svake godine 14. oktobra članice IEC-a, ISO-a i ITU-a proslavljaju Svjetski dan standarda, čime se odaje počast zajedničkim naporima hiljada stručnjaka širom svijeta u izradi dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodni standardi.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana standarda je „Zaštita planete kroz standarde”. Saznajte više o ovoj temi izabranoj za 2020. godinu u poruci IEC-a, ISO-a i ITU-a. 

 

SVJETSKI DAN STANDARDA 2020.

Zaštita planete kroz standarde

Zemlja je ograničeni rezervoar života u prostranstvima našeg Sunčevog sistema. Život na našoj planeti zavisi od sunčeve energije. Međutim, u toku prošlog vijeka velike ljudske i industrijske aktivnosti naše moderne civilizacije povećale su prirodne emisije stakleničkih gasova na planeti Zemlji. To negativno utječe na našu klimu, ali i na sve oblike života. Istovremeno brzi rast stanovništva i raširena urbanizacija zahtijevaju odgovornu upotrebu oskudnih resursa.

 Da bismo ograničili ljudski utjecaj na našu planetu, moramo pokazati stvarnu političku volju, preduzeti konkretne mjere i imati prave alate. Međunarodni standardi su jedan od tih alata. Međunarodni standardi koje su razvili IEC, ISO i ITU zasnivaju se na provjerenim i valjanim rješenjima  tehničkih problema. Oni omogućavaju veće širenje stručnosti i znanja eksperata u razvijenim i zemljama u razvoju. Standardi pokrivaju svaki aspekt uštede energije i kvaliteta zraka i vode. Oni definišu standardizovane protokole i metode mjerenja. Njihova široka primjena pomaže u smanjenju utjecaja industrijske proizvodnje i procesa na okolinu, olakšava ponovnu upotrebu ograničenih resursa i poboljšava energetsku efikasnost.