Na tvom biciklu

 
Preuzeto sa: www.iso.org
Autor: Clare Naden
 
 
Nova specifikacija za električne bicikle je objavljena.
 
Možda jedan od najvećih odgovora na problem zagađenja, električni bicikli su najnoviji trend i ta industrija napreduje rekordnom brzinom. Čak i prije pandemije COVID-19, prodaja je cvjetala i imala snažan rast, ali „kabinska groznica“ u periodu izolacije podstaknula je još veću potražnju. Ljudi ne samo da su željeli izbjegavati javni prijevoz, već su htjeli izlaziti van.
 
Prepoznajući potrebe industrije, ISO je objavio novu tehničku specifikaciju posvećenu sigurnosti električnih bicikala, kako bi pomogao tehnologiji da ide u pravom smjeru. Tehnička specifikacija ISO/TS 4210-10,Bicikli – Sigurnosni zahtjevi za bicikle – Dio 10: Sigurnosni zahtjevi za električne bicikle (Cycles – Safety requirements for bicycles – Part 10: Safety requirements for electrically power assisted cycles), objedinjuje propise različitih zemalja kako bi se osigurali međunarodno dogovoreni zahtjevi koji osiguravaju njihovu pouzdanost.
 
Gospodin Shinji Yoshimura, sazivač ISO-ove radne grupe koja je razvila dokument, rekao je da globalna zabrinutost zbog uticaja automobila na okolinu već izvjesno vrijeme pokreće ovu industriju, a tehnologije su se brzo razvile kao odgovor na to.
 
„Povezivanjem međunarodne stručnosti kako bi se osigurao standardizovani skup zahtjeva, industrija se može dodatno razvijati, uz brigu o sigurnosti korisnika na prvom mjestu.“
 
Tehnička specifikacija ISO/TS 4210-10 najnovija je u ISO-ovoj desetodijelnoj seriji standarda o biciklima, a ostalih devet standarda iz serije je u procesu ažuriranja. Među njima su standard ISO 4210-2,Bicikli – Sigurnosni zahtjevi za bicikle – Dio 2: Zahtjevi za gradske i rekreativne bicikle, bicikle za mlade, planine i trke (Cycles – Safety requirements for bicycles – Part 2: Requirements for city and trekking, young adult, mountain and racing bicycles), i standard ISO 4210-3,Bicikli – Sigurnosni zahtjevi za bicikle – Dio 3: Opće ispitne metode (Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 3: Common test methods).

Tehničku specifikaciju ISO/TS 4210-10, kao i sve standarde serije ISO 4210, možete kupiti putem Instituta za standardizaciju BiH  ili preko ISO prodavnice.