Elektropedija: osnovni resurs za elektrotehniku i elektroniku

Preuzeto sa: www.iec.ch

Terminologija daje skup dogovorenih definicija i termina za koncepte u određenim oblastima, smanjujući nivo dvosmislenosti povezanih s riječima i rečenicama. Prije početka rada na tehničkim aspektima, IEC-ovi stručnjaci prvo moraju da se dogovore o terminologiji koja se koristi u standardima, tako da svi mogu da razumiju koncepte na koje se standard poziva.

IEC Elektropedija, također poznata kao Međunarodni elektrotehnički rječnik (International Electrotechnical Vocabulary - IEV), stalno se ažurira i nudi širok spektar izvora, uključujući definicije pojmova i koncepata koji se odnose na elektrotehniku i elektroniku, standardizovane tehničke crteže i linkove s relevantnim standardima i dokumentima. Sadržaj Elektropedije je dostupan na više jezika, što ga čini pristupačnim globalnoj publici.

Za  IEC-ove stručnjake je neophodno da budu u toku s najnovijim tehnološkim razvojem i načinom na koji on utiče na terminologiju: terminologija se razvija zajedno s tehnološkim okruženjem koje se stalno mijenja, tempom koji se ranije ne bi mogao ni zamisliti.

Jedna od najznačajnijih karakteristika Elektropedije je njen obiman glosar, koji sadrži preko 20.000 pojmova koji se odnose na elektrotehniku, elektroniku i srodne tehnologije. Glosar je neprocjenjiv resurs za stručnjake u navedenim oblastima, kao i za studente i entuzijaste koji žele da saznaju nešto više o ovim temama.

Sve u svemu, Elektropedija je veoma bitan resurs za sve one koji studiraju ili rade u oblasti elektrotehnike, elektronike ili srodnim oblastima. Zbog svoje opsežne zbirke izvora ona za stručnjake i entuzijaste predstavlja neprocjenjiv alat.

Za više informacija posjetite: www.electropedia.org